KRACHTIGE MINDSET
Begrijpen waarom je ‘s avonds nog knabbelt
Kom erachter waarom je ‘s avonds snackt en ga dan op zoek naar manieren om dit aan te pakken
Gebeurt het soms dat je je de hele dag aan een gezond dieet houdt, je een degelijke lunch vol groenten eet en wegblijft van alle suikerrijke snacks die je je middagdipje helpen doorkomen? Maar dat je dan ‘s avonds alleen nog maar wil eten? Wel, je bent niet alleen.
Risico op gewichtstoename
We snacken het vaakst ‘s avonds. Overdag zijn we bezig en hebben we geen tijd om aan eten te denken. Maar zodra we thuiskomen, begint het snacken en vaak gaat dit verder na het avondeten. Wanneer we het meeste van onze voeding ’s avonds eten, wanneer ons activiteitsniveau laag is, zorgt dit ervoor dat je meer brandstoffen binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft.
Begrijpen waarom je het doet
Om je gedrag te veranderen, moet je je eerst bewust zijn van waarom je het doet. Velen onder ons snacken ’s avonds om redenen die niets te maken hebben met honger. Het kan zijn dat we dorst hebben, ons vervelen, droevig of moe zijn en eigenlijk meer nood hebben aan drinken, een gesprek, een knuffel of eens vroeg gaan slapen in plaats van aan eten. Schermtijd speelt ook een rol in het snacken zonder nadenken. Als we eten terwijl we tv-kijken of op het internet surfen, zijn we afgeleid en kan het zijn dat we de signalen van voldoening die ons lichaam afgeeft niet registreren.
Overschakelen op gezondere snacks
Als je beslist hebt dat je echt honger hebt, kies dan voor een snack met eiwitten of vezels om je een vol gevoel te geven. Goede keuzes zijn: Griekse yoghurt met fruit, groenten met hummus, appelschijfjes met pindakaas en donkere chocolade met amandelen.
Zorg voor 2 snackvrije avonden
Tips en trucs om het snacken ‘s avonds te beperken
Verminder je calorieconsumptie door de zin in snacks na het avondmaal te vermijden
Voor velen onder ons is de avond een gevarenzone voor ons dieet: het moeilijkste ogenblik om ons te houden aan onze gezonde eetgewoonten. Zoek hieronder je zwakke plek en volg onze tips om het snacken ’s avonds te beperken.
“Ik heb nog honger na het avondeten”
Zorg dat je voldoende eet: leg je bord vol met vezelrijke groenten en eiwitten die je zullen helpen om een vol gevoel te blijven hebben. Probeer ‘s avonds later te eten als je meestal vroeg op de avond eet om die hongersteken voor bedtijd te vermijden.
“Ik wil iets zoets na de maaltijd”
Regelmatig een dessert of zoete snack eten na het avondeten zorgt ervoor dat je lichaam dit gaat verwachten. Doorbreek deze gewoonte door afwisselend wel en niet te snacken en vervolgens alleen elke derde avond. Stil je zoete honger met vers fruit, natuurlijk gezoete yoghurt of warme chocolademelk met weinig calorieën.
“Ik verdien een beloning”
Hoewel er niets mis is mee is om te ontspannen met een glas wijn aan het einde van een hectische dag, is het wel belangrijk om het bij eentje te houden. Als je normaal gesproken nootjes of chips bij je wijn neemt, vervang die dan door gezondere snacks. Beloningen die niets met eten te maken hebben zijn nog beter: probeer je nagels eens te lakken met een nieuwe kleur nagellak, te relaxen met een aflevering van je favoriete serie, of je onder te dompelen in een bubbelbad met een heerlijk gezichtsmasker.
“Mijn partner is een snacker”
In plaats van het gevoel te hebben dat je iets mist als je partner begint aan een grote zak chips, wees trots op jezelf dat je er geen eet. En weet dat wanneer je jezelf wel toelaat om iets lekkers te eten, je er meer van zal genieten omdat je dat niet elke dag doet.
“Ik verveel me / ben gestrest”
Stress en verveling zijn vaak voorkomende triggers om te snacken ‘s avonds. In plaats van passief tv te kijken, kan een snelle workout thuis ervoor zorgen dat er hormonen vrijkomen die je een goed gevoel geven. Yoga of pilates zullen je helpen ontspannen voor je naar bed gaat.
Stop ‘stress-eten’ door je emoties onder controle te houden
We eten niet alleen omdat we honger hebben, ook emoties spelen hierin een rol. Deze strategieën zullen je helpen om te stoppen met stress-eten.
Het is normaal dat je af en toe toegeeft aan stress-eten. Als je een slechte dag hebt op je werk, kan een reep chocolade je helpen om het vol te houden tot 17u. Maar als dit niet meer bij gelegenheid is, dan kan het een negatieve invloed krijgen op je taille en op je gezondheid. Het cortisol hormoon wordt vrijgegeven wanneer we gestrest zijn: initieel kan het een hongergevoel onderdrukken, maar als de stress blijft duren, dan kan het de eetlust doen toenemen of je zin doen krijgen in energierijke voeding en je te veel doen eten.
Begrijp waarom je stress-eet
De volgende keer dat je je een beetje gestrest, overrompeld of angstig voelt, wees je dan bewust van hoe je op die gevoelens reageert. Als het duidelijk is dat je eten gebruikt om met stress en negatieve emoties om te gaan, dan moet je op zoek gaan naar manieren om dit patroon te veranderen.
Houd een dagboek bij
Een goede eerste stap is om dagelijks je voeding en emoties bij te houden. Schrijf op wat je eet en wanneer, je hongerniveau op een schaal van 1 tot 10, wat je op dat ogenblik aan het doen was en hoe je je voelde (verveeld, angstig, van streek, ...). Je dagelijkse notities herlezen zal de triggers voor bepaalde gedragingen in perspectief plaatsen.
Verander van omgeving
Denk vervolgens na over andere manieren om wat je op dat moment voelt aan te pakken. Vaak kan het al een groot verschil maken om weg te gaan uit je omgeving. Ga wandelen, neem een glas water of babbel met een vriend of collega om je gedachten te verzetten.
Zoek manieren om te ontspannen
Om emotioneel eten te doen stoppen en om te gaan met je stress, moet je een strategie op lange termijn bedenken. Reserveer wat tijd in je agenda om te ontspannen, zonder schermen. Probeer yoga, meditatie of een andere vorm van lichaamsbeweging die de geest kalmeert. Regelmatig ontspannen op deze manier zal je helpen om met je emoties om te gaan en stress-eten te verminderen.