BETER ETEN
Dinner
Pittige taco's met zoete aardappel en guacamole
30 min | 4 personen
-
Guacamole
-
3 eetrijpe avocado’s
-
50 gr kerstomaatjes
-
1 limoen
-
verse koriander
-
Andere ingrediënten
-
1 pak Santa Maria taco schelpen
-
1 pak Santa Maria taco tubs
-
1 fles Santa Maria salsa mild of pikant
-
50 gr walnoten
-
75 gr veldsla
-
75 gr geraspte kaas
-
peper en zout
-
Instructies
-
Kook de blokjes zoete aardappel voor ongeveer 10 minuten of tot ze net beetgaar zijn. Giet af en laat even uitlekken.
-
Maak ondertussen de guacamole door de avocado met een vork te prakken. Meng dit met 50 gr van de fijngesneden kerstomaatjes. Voeg wat gehakte koriander toe en wat limoensap. Breng op smaak met zout en peper.
-
Verhit een koekenpan en doe hier de zoete aardappelblokjes in. Voeg de kruiden toe en bak ongeveer 2 minuten tot alle blokjes met de kruiden bedekt zijn en breng op smaak met peper en zout.
-
Neem de taco schelpen en doe eerst een plukje sla in de schelpen, gevolgd door een flinke schep guacamole, dan de zoete aardappel en maak het af met walnoten, salsa en geraspte kaas.
-
Eet smakelijk!
Voedingswaardes
|
Calorieën 523kcal
|
Koolhydraten 38g
|
Eiwit 13g
|
Vet 39g
|
Verzadigd vet 9g
|
Cholesterol 20mg
|
Natrium 539mg
|
Kalium 1270mg
|
Vezels 15g
|
Suiker 6g
|
Vitamine A 9416IU
|
Vitamin C 29mg
|
Calcium 214mg
|
Ijzer 3mg
|
Tags: zoete aardappel, tex mex
Dieettype: diner
Dieetrestricties: vegetarisch, notenvrij
Griekse kip met pittige salade
2 personen | 8 uur 40 min
Benodigdheden
Oven
-
Ingrediënten
-
2 kippenbouten
-
2 el olijfolie
-
2 teentjes knoflook
-
1 tl gedroogde oregano
-
1 tl gedroogde rozemarijn
-
1 tl tijm
-
zeste van 1 citroen
-
peper en zout
-
1 bosje radijzen, schoongemaakt in plakjes of kwartjes gesneden
-
1 venkel gesneden
-
2-3 lente-uitjes gesnipperd
-
tuinkers voor de garnering
-
Instructies
-
Doe de kippenbouten in een grote schaal en maak de marinade door de olijfolie, de geperste knoflook, de oregano, rozemarijn, tijm en zeste van de citroen te mengen. Doe er wat peper en zout bij. Bestrijk de kippenbouten rijkelijk met de marinade. Dek af en laat 8 uur marineren.
-
Maak de salade door de ingrediënten te mengen in een kom.
-
Verwarm de oven op 200°C en doe de kippenbouten in een ovenschaal en laat ze ongeveer 30 minuten bakken tot ze gaar zijn.
-
Doe de dressing door de salade en serveer dit met de kip.
Bewaren
Bewaar de kip in de koeling.
Bewaar de salade en de dressing apart in afgesloten potjes
Serveren
Warm de kip even op in de oven. Serveer met de salade.
Voedingswaardes
|
Calorieën 554kcal
|
Koolhydraten 13g
|
Eiwit 21g
|
Vet 47g
|
Verzadigd vet 9g
|
Cholesterol 111mg
|
Natrium 256mg
|
Kalium 866mg
|
Vezels 5g
|
Suiker 1g
|
Vitamine A 365IU
|
Vitamin C 25mg
|
Calcium 101mg
|
Ijzer 2mg
|
Tags; paleo, kip, radijs
Dieettype: diner
Dieetrestricties: glutenvrij, lactosevrij, notenvrij
Zalm met Hollandse groenten ‘en papilotte’
2 personen | 30 minuten
-
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 180˚C.
-
Bak de diepvriesgroenten een paar minuutjes aan in een koekenpan.
-
Knip het bakpapier in 2 grote stukken en verdeel de groenten in het midden. Leg de zalmfilet met de huid naar beneden op de groenten. Doe er een partje citroen bij en een takje tijm.
-
Breng de zalm op smaak met peper en zout. (de huid eet je in dit geval niet op, maar is wel handig om de zalmfilet samen te houden in de oven)
-
Giet een klein scheutje bouillon bij elk van de pakketjes.
-
Vouw de pakketjes eerst dicht in de lengte en daarna de korte zijden. Zorg dat ze goed dicht blijven (of gebruik aluminiumfolie) en leg ze op een bakplaat.
-
Zet in de oven voor 25 minuten en serveer meteen. (Dit kan ‘en papilotte’ of serveer de inhoud op een bord)
Voedingswaardes
|
Calorieën 342kcal
|
Koolhydraten 27g
|
Eiwit 36g
|
Vet 11g
|
Verzadigd vet 2g
|
Cholesterol 83mg
|
Natrium 160mg
|
Kalium 1159mg
|
Vezels 8g
|
Vitamine A 10264IU
|
Vitamin C 22mg
|
Calcium 68mg
|
Ijzer 3mg
|
Tags: zalm,
Dieettype: diner
Dieetrestricties: glutenvrij, notenvrij, lactosevrij
Ovenschotel met gehakt en wortelgroenten
Ondanks dat dit een éénpansgerecht is, blijf je best in de buurt van de oven want elke 10 minuten moet er een ingrediënt toegevoegd worden. Natuurlijk kan je ook andere groenten gebruiken of ervoor kiezen om – bijvoorbeeld – de biet al van tevoren te koken. Dat bespaart wat tijd, maar echt veel werk is het niet.
3 personen | 1 uur
-
Ingrediënten
-
1 grote rode biet in stukken van 2 cm gesneden
-
1 grote zoete aardappel in stukken van 2 cm gesneden
-
1 rode ui in vieren
-
1 paprika in stukken
-
2 grote wortels in stukken
-
2 el olijfolie
-
peper
-
zout
-
300 gr rundergehakt
-
1 el gedroogde kruiden
-
200 gr kerstomaatjes
-
3 eieren
-
sla om te serveren
-
Verse peterselie, fijngehakt, om te serveren
-
Instructies
-
Verwarm de oven voor op 200˚C.
-
Begin met het braden van de biet. Doe deze in een ruime ovenschaal, besprenkel met wat olie, peper en zout en rooster voor ongeveer 20 minuten. Haal uit de oven en voeg de rode ui, paprika en wortel toe. Voeg er desgewenst nog wat olie, peper en zout aan toe en zet terug in de oven voor 20 minuten.
-
Kruid het gehakt met peper, zout en gedroogde kruiden naar keuze. Haal de ovenschaal uit de oven en verdeel het gehakt en de kerstomaatjes over de groenten. Zet terug in de oven voor 10 minuten.
-
Haal de schotel opnieuw uit de oven en maak drie gaten waar je de eieren in breekt. Zet wederom voor 10 minuten in de oven. Haal de schotel uit de oven en serveer met sla en wat verse kruiden.
Voedingswaardes
|
Calorieën 504kcal
|
Koolhydraten 24g
|
Eiwit 26g
|
Vet 34g
|
Verzadigd vet 10g
|
Cholesterol 235mg
|
Natrium 213mg
|
Kalium 978mg
|
Vezels 5g
|
Suiker 11g
|
Vitamine A 14747IU
|
Vitamin C 73mg
|
Calcium 89mg
|
Ijzer 4mg
|
Tags: paleo, gehakt
Dieettype: diner
Dieetrestricties: glutenvrij, lactosevrij, notenvrij
Granaatappel kip met parel couscous
4 personen | 30 minuten
-
Instructies
-
Smeer de kipfilets in met de harissa pasta ,bak ze goudbruin en gaar in de olie.
-
Giet net voor de kip gaar is wat granaatappelsap erbij en laat dit zachtjes inkoken zodat je een pittig en zoet laagje rondom de kip krijgt.
-
Maak de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en doe het bouillonblokje in het kokend water. Dit komt de smaak ten goede! (maar zout kan natuurlijk ook als je daar de voorkeur aan geeft).
-
Meng de couscous met de granaatappel en de fijn gesneden rode ui en munt. Snij de kip in stukjes en leg op de couscous. Bestrooi met de granaatappel en geroosterde amandelschilfers en serveer meteen.
Voedingswaardes
|
Calorieën 469kcal
|
Koolhydraten 50g
|
Eiwit 40g
|
Vet 11g
|
Verzadigd vet 2g
|
Cholesterol 96mg
|
Natrium 283mg
|
Kalium 825mg
|
Vezels 5g
|
Suiker 7g
|
Vitamine A 96IU
|
Vitamin C 8mg
|
Calcium 42mg
|
Ijzer 2mg
|
Tags: kip, couscous
Dieettype: diner
Dieetrestricties: lactosevrij